Помоћница министра у Министарству за бригу о породици и демографију, Александра Чамагић, боравила је 18.11.2021. у радној посети општини Житорађа.

Тема разговора помоћнице министра Александре Чамагић и председника општине Житорађа, Ивана Станојевића, била је проналазак системских решења како помоћи младим породицама, о мерама повећања наталитета и задржавању младих у малим срединама.

По речима помоћнице Чамагић задатак Министарства је да након ових обилазака локалних самоуправа донесе сет мера и испланирају пројекте којима ће допринети побољшању демографске структуре у локалним самоуправама.

Помоћница министра Александра Чамагић је, поводом посете Општини Житорађа, изјавила: „Сама чињеница да је по први путу у оквиру Владе Србије формирано Министарство за бригу о породици и демографију довољно говори о томе колико је ово у ствари важно питање за целу државу. На жалост, демографска слика у Житорађи, као и у већини градова и општина у Србији није сјајна. Додала је да су те општине додатно изложене проблему одласка младих у иностранство,  због боље плаћених послова. Она је посебно нагласила да су прошле године оборена два црна рекорда у Србији – рођено је најмање беба а умрло највише људи.

Председник општине Житорађа Станојевић изјавио је: „На свима нама, како на локалној власти, тако и на Републичкој власти, јесте да тим малим корацима, давањима и помоћима, која некада и не морају да буде финансијске, учинимо свако од наших места бољим амбијентом за живот и заснивање породице. Сигурно је да ћемо имати несебичну подршку Министарства за све будуће пројекте. Надам се да ћемо у наредним годинама моћи да се похвалимо повећањем броја становника у нашој општини.“