budzet opstine informator za dobijanje gradjevinskih dozvola
Среда, 30 Јануар 2019

САОПШТЕЊЕ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ

zitoradja-srednji-grbПоводом објаве интернет портала “Добричке интернет новине“ од 25.01.2019. године, под насловом „мање субвенције за пољопривреднике у Добричу“, у којој је јавност обавештена да су смањене субвенције за пољопривредне произвођаче, у складу са недавно донетим Правилником, председник општине Житорађа издаје следеће

САОПШТЕЊЕ

Нетачни су наводи из објаве и тврдња Пољопривредне стручне службе из Ниша да је новим Правилником, који је донет за период од наредне три године прописано да Дољевац, Житорађа и Мерошина више не спадају у ред руралних и неразвијених општина, што ће за последицу имати да ће неке субвенције овдашњим пољопривредницима бити умањене са 60 на 50%.

Оваквим тврдњама беспотребно се узнемиравају пољопривредни произвођачи и свесно се врши њихова демотивација за бављење пољопривредном производњом.

Наиме, Правилником о одређивању подручја са отежаним условима рада у Пољопривреди, који је објављен у „Службеном гласнику Републике Србије“ број: 102/2018, прописани су критеријуми којима се утврђује које насељено место и по ком основу добија статус подручја са отежаним условима рада. Општина Житорађа испуњава услове према критеријумима прописаним чланом 2, став 1 и 3, у складу са којима насељена места Асановац и Зладовац припадају категорији насеља која се налазе на просечној надморској висини преко 500 м, док сва остала насеља са територије општине Житорађа, потпадају у категорију девастираних подручја, чији је степен развијености испод 50%, у складу са Уредбом о утврђивању јединствене листе развијености региона и јединица локалне самоуправе, која је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије“ број: 104/2014.

Из тих разлога, неоправдано и беспотребно се међу пољопривредним произвођачима шири паника, јер је повраћај средстава за набавку механизације на територији општине Житорађа и даље остао на истом нивоу, односно највише до 65%.

Сматрам да приликом објављивања оваквих вести морамо бити много одговорнији и не смемо себи дозволити да се, зарад новинарског сензационализма поигравамо стрпљењем и емоцијама људи који читавог живота мукотрпно долазе до коре хлеба.

У Житорађи, дана 29.01.2019. године

Председник општине

Иван Станојевић

eu

Интернет страница је редизајнирана у оквиру пројекта „Увођење ЕУ корпоративног модела побољшања услуга у Житорађи“, који финансира Европска унија у оквиру програма Exchange 3, а спроводи општина Житорађа. За садржај ове странице искључиво је одговорна Општина Житорађа и онa не представља званичан став Европске уније.